+36 (70) 364 9536

HungarianHungarian
VAGYONSZERZÉSI ILLETÉK - Lehet kevesebb is?

VAGYONSZERZÉSI ILLETÉK - Lehet kevesebb is?

Mi az a vagyonszerzési illeték? Mire figyeljünk pontosan?

Azt mindenki tudja, hogy 5 éven belül vásárolt, nyereséges ingatlaneladás után adóznunk kell.
Viszont azt már kevesebben tudják, hogy ha valaki vagyontárgyat szerez, akkor illetékfizetési kötelezettség terheli!

Több olyan vagyontárgy van, ami után illetéket kell fizetnünk - ilyen például a gépjármű is és természetesen vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk akkor is, ha ingatlant vásárlunk.
Az illeték a szerzett ingatlan vételárának 4%-a. Egy milliárd forintnál drágább ingatlanoknál ez 2%, de maximum 200 millió forint lehet

De hogy úszhatjuk meg ezt a 4%-ot? Hát kedvezményekkel!

Különböző jogszabályok adnak lehetőséget nekünk arra, hogy lefelezzük a 4%-ot, de van olyan lehetőség is, amivel egyáltalán nem kell fizetnünk illetéket!

- 35 év alattiaknak szóló kedvezmény:
Ha a vevő még nem volt ingatlan a tulajdonos, de vásárol egyet aminek a vételára nem haladja meg a 15 mFt.-t, és adott esetben a vevő még nem töltötte be a 35. életévét, akkor a 4% helyett csak 2% illetéket kell megfizetnie!

- CSOK kedvezmény:
Jelenleg a CSOK az egyik lehetőség arra, hogy illetékmentesen vásároljunk az ingatlanpiacon. Ha csak 1 gyerkőcre is felvesszük a vissza nem térítendő állami támogatást, nem hogy kapunk 600.000 Ft.-t, még illetéket sem kell fizetünk! És ez a példa ugyan úgy működik egy 20 milliós ingatlannál (800 eFt.- illeték), mint egy 400.000.000 Ft.-os ingatlannál (16 mFt.- illeték!).

- Ajándékozás, öröklés:
Amennyiben egyenes ági és/vagy oldalági rokonságban szeretnénk elajándékozni ingatlanunkat, úgy ebben az esetben nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségünk. Ugyan ez a szabály öröklésnél is, miszerint ha törvényes öröklés vagy végrendeleti öröklés útján történik ingatlanszerzés egyenes ági és/vagy oldalági rokonságból, úgy szintén nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségünk.

Arra viszont mindenképp kell gondolnunk mind a két esetnél, hogy amennyiben az ajándékozott vagy örökölt eladja a szerzett ingatlant 5 éven belül, úgy adózási kötelezettségünk lesz, az adósávnak megfelelő %-ban!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.