+36 (70) 364 9536

HungarianHungarian
ÉPÍTMÉNYI JOG - Mit jelent és miben érint engem?

ÉPÍTMÉNYI JOG - Mit jelent és miben érint engem?

Több cikket is találtunk ezzel kapcsolatban erős jogi nyelvezettel, ezért megpróbáltuk érthetőbb formában röviden megfogalmazni.

Alapvetően ez a törvény nem a mindennapi ingatlanügyeket érinti, de nem árthat, ha esetlegesen tisztában vagyunk az építményi joggal.

Ha van egy telkem, melyet nem akarok sem eladni, sem hasznosítani, akkor megengedhetem másnak, hogy építkezzen rá, legyen szó napelemparkról, szállodáról, mélygarázsról, stb. Ehhez a másik fél számára lehet bejegyeztetni a tulajdoni lapra - közös megegyezés szerint - maximum 50 évre (állami tulajdonú telken 35-re) ezt a jogot és ezen bejegyzésre a jog élvezője hitelt is tud felvenni.

A bejegyeztetést érdemes lehet visszterhesen, azaz a beruházás forgalmi értékéből vont haszonért cserébe biztosítani. A hátrány abból a szomorú esetből adódhat, ha öröklésre kerül sor, mivel a szerződést nem lehet ez alapján felbontani.

Egy hétköznapibb példát is vehetünk:
Ha van egy nagyobb telkünk, amire még el lehet helyezni egy földalatti garázst, a közvetlen szomszéd telkének mérete viszont ezt nem engedi, akkor adhatunk neki megegyezés szerinti árban építményi jogot, hogy ő el tudja zárni a gépjárművet a mi telkünk alatt. Ha ez jól kialakítható, akkor nem lesz gond a későbbi értékesítésben, de egyértelműen fel kell mérni a körülményeket és hosszú távon kell gondolkozni, ha ilyenbe belevágunk.

Természetesen ez most csak egy rövid összefoglaló, de ha komolyabban érdekel a téma, vagy ha valaki pénzt kínál Neked építményi jogért, irodánkat és a magas szakmai színvonalú, partneri ügyvédi irodánkat bizalommal keresheted!

#PannonIngatlan #ingatlanközvetítés #ingatlanreferens #ingatlanadásvétel #ingatlanjog #eladóingatlan #veszprém #balatonalmádi #balatonfüred #balatonpart

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.