+36 (70) 364 9536

HungarianHungarian
ELADNÁM A TERMŐFÖLDEMET - Mennyit ér most?

ELADNÁM A TERMŐFÖLDEMET - Mennyit ér most?

Az utóbbi években többször is tapasztalhattuk, hogy meglepően magas áron megvásárolták a termőföldeket, legfőképpen akkor, ha az beépíthető nagyságú és jó elhelyezkedésű területen feküdt.

Azonban úgy néz ki, hogy a túlárazásoknak véget vetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), ugyanis "a helyi földbizottság 2023. május 1-től figyelembe veszi, hogy a földnek ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül ne haladja meg a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10 %-ot meghaladó mértékben."

Mit jelent ez a tulajdonosok esetében?

A jó hír az, hogy idén május 1-től a NAK honlapján megtalálható adatállományból meg lehet állapítani a termőföldünk árát a hektár és az aranykorona értékéből, arra rá is tehetünk +10%-ot, és az így kapott összeget a kamara jóváhagyja az adásvétel során, viszont sajnos sokak számára rossz hír, hogy ez az érték bizonyos területeken meg sem közelíti az egy évvel ezelőtti piaci értéket.

Milyen termőföldekre vonatkozik a szabály?

Az Ma övezeti besorolású területeket vonják górcső alá, vagyis szántókat, réteket, legelőket, szőlőket, kerteket, gyümölcsösöket, nádasokat.
Fontos tudni, hogy a Földtörvény alá eső ZÁRTKERTEK - amik nem lettek kivonva művelési ágból - továbbra sem lesznek olyan szigorúan bírálva, mert a beépíthető területek más megítélés alá esnek. Az a zártkerti ingatlan, ahol bejegyzett építmény van, továbbra sem lesz vizsgálva, mert az Agrár Bizottságnak nem tartozik a feladatai köré az építmények értékének felbecslése!
Ezen felül vannak olyan Ma övezeti besorolású telkek, amiken bejegyzett lakóépület áll, vagy tanyaközpontként szerepelnek, ezek szintén kiesnek a szigor alól!
Különleges területek esetén (pl. GKSZ övezet) a helyi önkormányzat felülbírálhatja az árat!

Gazdák és befektetők, kinek jó és kinek rossz a hír? Mit lehet tenni?

Sajnos aki eddig kivárt, vagy az elmúlt pár évben befektetés céljából vásárolta meg a telkét, annak a lehető legrosszabb ez a szabályozás. Szerencsésebb esetben viszont az adott telek beépíthető és így tudja hasznosítani, még jobb esetben át tudja minősítettni tanyává, és ezzel kompenzálhatja a mostani piacon a kiesett értéket.
A gazdák oldaláról viszont a terjeszkedés sokkal egyszerűbb lesz innentől. Vagyis lehetne, ugyanis kérdés, hogy mennyi ingatlantulajdonos lesz, aki eladja a földjét az új árakon és mennyi, akik ki szeretnék várni, hogy visszavonják ezt a rendeletet.

További információkért irodánkat és a magas szakmai színvonalú, partneri ügyvédi irodánkat bizalommal keresheted!

https://pannoningatlan.hu/
Ne feledd!
Mi nem csupán ingatlanokat adunk el, hanem élethelyzeteket oldunk meg!

#PannonIngatlan #ingatlanközvetítés #ingatlanreferens #ingatlanadásvétel #ingatlanjog #eladóingatlan #veszprém #balatonalmádi #balatonfüred #balatonpart

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.