+36 (70) 364 9536

HungarianHungarian
BANKFÚZIÓ - Te ne járj így!

BANKFÚZIÓ - Te ne járj így!

Te ne járj így!

A tavalyi évben több bank is fuzionált, azaz beolvadt másik bankba.

A Magyar Bankholding fúziós menetrendjének első lépéseként, 2022 tavaszán MKB Bank Nyrt. néven egyesült a Budapest Bank és az MKB. Második lépésként, 2023. április 30-án egyesül a Magyar Bankholding két tagbankja, az MKB Bank és a Takarékbank Zrt. Ez az egyesült triumvirátus a továbbiakban, azaz 2023. május 1-től MBH Bank néven folytatja működését.

A Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank vette át, így 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózata beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.

És innentől kezdve érdemes figyelni, hogy az ingatlanon van-e, és ha van, melyik banktól van bejegyzett hitel, azaz melyik bank neve van feltüntetve a tulajdoni lap III. pontjában. Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, hogy egy Banki fúzió esetén a jogutód nem csak a pénz behajtásról gondoskodik, hanem mondjuk az átvett hitelállománnyal kapcsolatos adminisztrációt is elvégzi....

Hát nem!

A jogutód MagNet Banktól megkaptuk a törlési engedélyt, amit beadtuk a Földhivatalba. Eltelt 1 hónap és kaptunk egy levelet, hogy nem történt meg a törlés, függőben tartják a folyamatot addig amíg ranghelycsere nem történik. Tehát úgy festett a dolog, mintha lenne egy hitel a Sopron Banknál és lenne egy a MagNet Banknál is. A laikus ügyfelek valószínűleg szívinfarktust kapnak, mielőtt elérnek a Földhivatalba a magyarázatért. Nos mire mi a Földhivatalba bementünk, addigra a Magnet Bank már bejegyeztette az átvett hitelt, (a Sopron Bank már törölve volt). Erről a bejegyzésről majd küld a Földhivatal egy levelet, és majd küld egy másikat is valamikor a tiszta tulajdoni lapról.

A Földhivatali beadványa is azért történt meg két hete, mert a törlési engedély kérésekor kezdtek ébredezni, vagy mert ők is megkapták a Földhivatal levelét. De senki ne gondolja, hogy ez az átvezetés majd automatikus lesz a fent nevezett bankok részéről!

Tehát ha azt látjuk a tulajdoni lapon, hogy a Budapest Bank, Sopron Bank, Takarékbank van hitelezőnek bejegyezve, akkor már most menjen be az utód bankba az ügyfél igazolást kérni, vagy kérelmet beadni, hogy az utód bank terhelése kerüljön rá haladéktalanul a tulajdoni lapra, az előd törlése mellett.

Ha végtörlesztés szükséges az eladáshoz, illetve ragaszkodik a vevő a tiszta tulajdoni laphoz, akkor jobb ha nem várjuk meg az utolsó pillanatot!

Nekünk nem volt tétje az ügyintézésnek, és a karácsony, újév is késleltetett, de a törlési engedély kikérése november közepén már megtörtént, ehhez képest tiszta tulajdoni laphoz talán két hét múlva jutunk hozzá.

Ez 4 hónap....

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.